Необходими продукти:
СУХИ СЪСТАВКИ:
3 чаши брашно , обикновено/универсално
3 ч.л. бакпулвер
1 супена лъжица смлян джинджифил
2 ч л. смляна канела
1 ч.л. смесени подправки, готов микс от магазина
1/4 чаена лъжичка смлян карамфил
МОКРИ СЪСТАВКИ:
85 г несолено масло , меко
3/4 чаша кафява захар
1 яйце , на стайна температура
2 ч . л. ванилов екстракт
1/2 чаша меласа, светла
Начин на приготвяне:
1. Разбийте маслото и захарта на крем, след това добавете яйцето и ванилията. Можете да използвате миксер или ръчна бъркалка;
2. Разбийте меласата – тя ще промени цвета си до наситено златистокафяво;
3. Разбийте сухите съставки. Постепенното им добавяне помага да се смесят по-лесно;
4. Тестото ще бъде меко и лепкаво и трябва да се слепи, когато го натиснете.
5. Охладете тестото, за да стегне. Достатъчни са 2 часа, но можете да го оставите в хладилника до 5 дни или дори да го замразите за 3 месеца!
6. Разточете тестото между два листа хартия за печене;
7. Изрежете форми на джинджифилови човечета.
8. Отлепете излишното тесто около джинджифиловите човечета;
9. Прехвърлете фигурките в тава за печене с помощта на шпатула или голям кухненски нож.
10. Поставете върху тава, покрита с хартия за печене и печете на (170°C вентилатор) 12 минути за светло златисто и предимно меко или 14 минути за по-златисто и хрупкаво. Извадени от фурната джинджифиловите човечета ще станат меки, но ще стегнат, докато изстинат. Имайте предвид обаче, че дори хрупкавите джинджифилови човечета омекват на следващия ден.